Het eten is altijd vegetarisch, vooral gezond en zoveel mogelijk biologisch.

 

Gezellig met elkaar eten vind ik belangrijk, en ook zoveel mogelijk zelfstandig eten. Een kind krijgt hierdoor een positievere associatie met eten en bouwt zelfvertrouwen op, werkt aan motorische vaardigheden en kan ontdekken wat hij of zij lekker vindt. De maaltijden zullen overwegend aan tafel plaatsvinden, maar als het prachtig weer is kan het ook zo zijn dat we de lunch meenemen en als picknick eten in de buitenlucht. 

 

We drinken en eten met echt bestek, van stenen borden en als de kinderen daaraan toe zijn uit glazen. Ik probeer het gebruik van plastic rondom eten zoveel mogelijk te beperken.

 

Iedere ochtend ruik je hier bij binnenkomst een vers volkoren brood. Dat brood wordt ‘‘s ochtends gebakken om bij de lunch op te eten. Het beleg is bijvoorbeeld houmous, groentespread, 100% notenpasta, zuivelspread of een eitje. Er wordt in principe geen zoet beleg aangeboden, uitzonderingen daargelaten. Bij iedere maaltijd wordt rauwkost of andere groente aangeboden, soms als soep, soms in een hartige pannenkoek of muffin, of gewoon lekker uit het vuistje. 
We drinken meestal water, soms thee en heel soms een glas siroop. Kinderen die graag melk drinken, kunnen dat bij de lunch ook krijgen in overleg met de ouders.

 

’‘S ochtends wordt er fruit gegeten, daarbij drinken we water. Rond 12 uur wordt er geluncht met brood en groente, en ook gedronken. Later in de middag (tussen 15 en 16 uur) gaan we met elkaar aan tafel voor een tussendoortje, ook dan bied ik altijd groente of fruit aan en iets te drinken. 


Ook verbouwen, zaaien of plukken we regelmatig zelf iets eetbaars. Zo hebben we eens courgettes, spinazie en wortelen gezaaid en geoogst, jam en appelmoes gekookt van zelfgeplukt fruit van de boer, champignons gekweekt in een bak in huis, en momenteel staan er aardappelen, aardbeien, wijnbessen en bonen in de tuin. 

Met allergieën of dieetwensen kan natuurlijk rekening gehouden worden.