Duurzame kinderopvang

Wasbare producten

Voor mijn eigen kinderen en de kinderen van Gastouderopvang Groen maak ik gebruik van wasbare snoetenpoetsers. Dit zijn katoenen doekjes die met water worden natgemaakt om snottebellen af te vegen, etensresten weg te poetsen of plakkerige handjes schoon te maken. Na gebruik gaan de doekjes in een waszak en worden op 60graden gewassen. Op deze manier werk ik hygiënisch maar verspillen we geen talloze wegwerp doekjes.

Bijkomend voordeel is dat de huid van uw kind niet in aanraking komt met allerlei onnodige parfums en lotions die aan wegwerpdoekjes zijn toegevoegd. 

Naast wasbare doekjes kan ik in overleg ook wasbare luiers gebruiken bij uw kind, deze dienen van huis uit meegegeven worden. 

Vegetarische voeding

Van huis uit ben ik vegetariër, in ons gezin wordt dus nauwelijks vlees of vis gegeten. Tijdens de opvang krijgen de kinderen altijd vegetarisch te eten. Dit is zoveel mogelijk gezond, denk aan rauwkost bij de broodmaaltijd en fruit als tussendoortje. Naast rauwkost en fruit eten we volkorenbrood en biologische zuivel en eieren. In principe eten we geen zoet op brood en geen snoep. Wel kan het voorkomen dat we een keer kruidnootjes bakken of zelf appelflappen maken oid. 

We drinken veelal water, met uitzondering van af en toe een smoothie of een glaasje siroop.

Mochten er bepaalde allergieën of dieetwensen zijn voor uw kind dan kan daar uiteraard rekening mee gehouden worden.  

Duurzaam spelen

Er is veel houten speelgoed aanwezig. Dit vanwege het aangename uiterlijk, het prettige gevoel als je ermee speelt maar zeker óók vanwege de duurzaamheid ervan. Het speelgoed gaat vaak heel lang mee en raakt niet snel uit de mode. 

Regelmatig koop ik voor de opvang speelgoed, veelal tweedehands via marktplaats, ruilmarkten enz. Natuurlijk wordt het speelgoed goed schoongemaakt en gecontroleerd voordat ik het aanbied aan de kinderen. Het moet immers veilig zijn om mee te spelen. 

Knutselen doen we ook graag zo duurzaam mogelijk, we gebruiken bijvoorbeeld verpakkingsmateriaal of de bladzijdes van oude , kapotte boeken om op te schilderen en plakken. Daarnaast koop ik knutselmaterialen regelmatig tweedehands en probeer ik de kinderen bewust te laten omgaan met het materiaal; een tekenblaadje kan best aan twee kanten gebruikt worden en restjes papier zijn prima om in te knippen.

 

Veel buiten en vervoer 

Buiten spelen is naast heel gezond ook nog eens duurzaam; het kost niets en kan overal en altijd!
We spelen dan ook iedere dag buiten, dan gaan we op pad met de bakfiets, lopen ergens heen of maken eventueel gebruik van het openbaar vervoer.

De auto zal niet gebruikt worden tijdens de opvang bij Gastouderopvang Groen.