Vrij spel 

Kinderen leren het meest door te spelen. Vrij spel staat dan ook op één bij Gastouderopvang Groen, het doen van gerichte activiteiten is leuk, en draagt zeker bij aan de ontwikkeling, maar het vrije spel is belangrijker.

Bij ‘knutsel-activiteiten’ gaat het om de beleving, het ervaren en ontdekken is leerzaam en leuk, het resultaat is daaraan ondergeschikt. 

Consequent en positief

Uitleggen waarom iets wel- of niet kan, uitgaan van wat wél kan en respecteren van elkaars gevoelens en grenzen vind ik belangrijk in de omgang met kinderen. Consequent zijn biedt duidelijkheid en rust en zorgt bij de kinderen voor een gevoel van voorspelbaarheid en veiligheid.
Binnen deze veilige grenzen mag er veel en vind ik het ontzettend leuk om kinderen te stimuleren om zelf iets te bedenken of proberen. Ze kunnen vaak meer dan wij (en zij zelf) denken!

 

Ik geef geen straffen en maak ook geen gebruik van een nadenk-stoeltje of iets dergelijks. Kinderen leren door positief gedrag voor te leven en door uitleg. Natuurlijk grijp ik wel in als dat nodig is voor de veiligheid van het kind zelf of een ander. Ik haal ruziënde kinderen dan bijvoorbeeld uit elkaar door beiden een ander spel aan te bieden, of help het spel weer positief op gang door even actief mee te spelen. 

Veel buiten zijn

Ik streef ernaar om iedere dag minstens 1,5 uur buiten te zijn met de kinderen. En ja, ook in de winter gaan we op pad. Buitenspelen is erg belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen. Kinderen die veel buitenspelen zijn gelukkiger, gezonder en hebben meer zelfvertrouwen. 
Met de bakfiets, de buggy of lopend gaan we dagelijks op pad naar diverse speeltuinen, de kinderboerderij, bos, park of strand. Onderweg is er vaak van alles te zien en te ontdekken en als je geen haast hebt is het heerlijk om op het gemak alle bloemen te bekijken of slakken te tellen. 

Afhankelijk van de groepssamenstelling maken we ook wel eens uitstapjes naar het museum, de bibliotheek of de natuurspeeltuin.